3520677523_c24779dcfc_b_rabbit-toy

Når man har fået fat i nogle kaniner som kæledyr, så skal man jo afgøre, hvor de skal have deres kaninbur eller kaningård, idet de jo både kan bo indendørs eller udendørs. Kaniner kan som regel ikke bo begge steder på én gang, så man skelner mellem stuekaniner og udekaniner. Her får du gode råd om, hvordan man bør behandle stuekaniner og udekaniner, så de kan få en god tilværelse og kan sprede glæde især for børnene i familien.

Stuekaniner vil automatisk blive en mere aktiv del af familien end udekaninen, fordi stuekaniner tilbringer mere tid sammen med kaninpasserne, da udekaniner oftest er mere overladt til sig selv. Man kan sagtens have stuekaniner frit rendende omkring i hjemmet, men man må forvente at de kan forårsage skader i ny og næ, så de fleste har et bur til deres stuekaniner.

Man bør sørge for, at kaninerne altid har adgang til dels frisk vand samt noget at gnave på, da kaniner jo er gnavere. Man kan ofte hænge gulerødder eller hø op i snore, så kaninerne kan gnave i dette, når den har lyst, også mens de er på toilettet.

Udekaniner

Udekaniner kan fint trives i et stort kaninbur udenfor, bare man sikrer sig, at der ikke bliver for koldt. Det er derfor ideelt med en lade, et stort cykelskur eller drivhus, hvor kaninerne er godt beskyttede mod vejret. Da man bruger væsentligt mindre tid hos udekaniner, så bør man have 2 eller flere, så de har selskab og legekammerater.

Kaninburet bør have separate adskillelser, så de både har et soveværelse samt toiletfaciliteter og et løbeområde. Kaniner trives faktisk bedst ved lave temperaturer, så de trives ikke i en bagende sol, så derfor bør man placere buret et sted, hvor temperaturen kun ligger mellem 4-27 grader.

Kaninerne bør have adgang til en slags legetøj, så de kan stimuleres og aktiveres, så de ikke bliver rastløse og får adfærdsproblemer. Man må gerne tage udekaniner ud af buret og lade dem komme ind i højst 30 minutter eller ud på en udendørs løbebane i et terræn, så de kan mærke naturen og få noget adspredelse. Men efter kort tid skal de ind i deres sædvanlige bur, så man ikke fravænner dem deres bolig.

 

Generelt om kaniner

Kaniner er fra naturens side et byttedyr, så de er altid vagtsomme og på mærkerne. Kaniner er opbygget til at kunne flygte, skifte retning og opnå høj bevægelseshastighed ud fra en hurtig beslutning.

Kaniner er vegetarer, og for at undgå overvægt og fedme, bør man kun fodre dem 2 gange dagligt. Man bør altid give dem frisk vand og hø, men ellers kan et godt varieret foder bestå af grøntfoder såsom kaninpiller, kløver, lucerne, mælkebøtter, roer, kål, rødbeder og gulerødder om vinteren. Man må også gerne give dem frugt at gnave på såsom æbler og pærer, og kaniner må også godt få brød, ris og kartoffelskræller.

De fleste kombinerer foderet, så man om morgenen giver kaninerne kaninpiller og om aftenen grøntfoder. Man må gerne placere maden på små gemmesteder, så kaninen selv skal finde frem til det, så der går lidt sport og udfordring i at finde føden. Man bør lade sine kaniner neutralisere, medmindre man er klar til at passe ungerne eller give dem til andre. Man skal huske at fravænne ungerne efter 7-9 uger efter fødslen, så de kan klare sig selv fremover.