Kaniner er søde, dejlige og intelligente kæledyr. Kaniner er et meget populært valg af kæledyr, og det forstår vi jo godt. Hvis en kanin har de rigtige leveforhold, den rette mængde stimuli og det rette foder, kan en kanin være et helt fantastisk kæledyr.

Som en homage til kaninen har vi her samlet 15 facts, som du måske ikke lige vidste om kaniner!

1. Kaninen er i familie med haren

Kaninen er dog meget mindre end haren. Den lever helst under jorden, og så skifter den ikke farve med årstiderne, på samme måde som en hare gør det.

2. Kaninen er et meget populært kæledyr

Den her havde I måske regnet ud, men kaninen er et af de mest populære kæledyr. Selvom kaninen ikke kan vippe menneskets bedste ven eller katten af pinden, kommer den ind på en flot 3. plads over de mest populære kæledyr i Danmark.

3. I Australien er kaninen et skadedyr

I Danmark elsker vi den lille pelsede sag, men i Australien anses den faktisk som et skadedyr. Kaninen blev indført til Australien for 150 år siden, og siden har bestanden formeret sig ekstremt. Fordi Australien er en ø, findes der ikke de samme dyr, og det er et mere beskyttet miljø. Derfor kan det have helt katastrofale konsekvenser for et miljø, hvis der indføres nye arter.

4. De bliver født nøgne og blinde

Et kuld består af 1 til 14 kaninunger, som alle vejer omkring 45 gram ved fødslen.

5. Tænderne vokser hele livet

Ligesom mænds ører aldrig stopper med at vokse, så gør en kanins tænder det heller ikke. Tænderne vokser omkring 2 til 5 millimeter om ugen. Tænderne slides ned og justeres, når kaninen tygger.

6. Kaniner lever under jorden

Vilde kaniner bruger størstedelen af deres liv i underjordiske huler og tunneller, som de selv graver.

7. Kaninen er uønsket i Norge

Ikke kælekaninen, men derimod den vilde kanin anses også som et skadedyr i Norge, fordi den formerer sig med lynets hast. Dette kan påvirke hele miljøet og dermed skabe ubalance, som går ud over både flora og fauna. Derfor er den vilde kanin på Norges Sortliste.

8. Mange spiser kanin

Mange spiser kaniner, og det er en udbredt spise i store dele af verden – herunder Danmark. Kødet minder om kylling, men det er kraftigere i smagen.

9. De spiser deres egen afføring

Det lyder måske lidt ulækkert, men der er en god grund til, at de gør det. For at få alle næringsstofferne ud af maden bliver kaninen nemlig nødt til at fordøje det hele to gange.

10. Verdens største kanin hedder Darius

Darius er med sine 22 kg verdens største kanin. Darius er hele 1,35 meter lang fra sin næsetip til halen. Han er altså en ordentlig krabat, hvilket også ligger til racen Continental Giant, som faktisk oprindeligt blev avlet for kødet skyld.

11. Kaninen er ikke en gnaver

Ja, den er god nok. Selvom kaninen har voksende tænder som gnavere, så hører den i stedet til i lagomorph-familien. Lagomorph-familien er en anden gren af pattedyr, som har et ekstra sæt fortænder sammenlignet med gnavere.

12. Kaniner kan godt lide kasser

Kaniner minder lidt om kattedyr, når det kommer til huler. De kan nemlig godt lide at sidde inde i eller under noget såsom en kasse, der er vendt på hovedet med huller i.

13. Der findes over 50 forskellige kaninracer

Fra dværgkaniner, som ikke vejer mere end 900 gram, til de store Lorraine-kaniner, der vejer mindst 5 kg – og hver eneste race har sit eget kendetegn.

14. Kaniner kommunikerer med deres kropssprog

Kaniner bruger ligesom hunde og katte deres kropssprog til at fortælle dig ting – om end på en lidt mere diskret måde. Hvis kaninen vil advare om fare, stamper den eksempelvis med bagbenet. Hvis den er bange kan den finde på at knurre eller hvine, og hvis den er glad, kan den finde på blødt at gnide tænder af glæde.

15. Kaniner bruger toilettet

Kaniner er, på trods af nummer 9 på renligheds-listen, meget renlige dyr – de laver endda toiletter! Det vil sige, at de vil have et bestemt sted, hvor de går på toilettet.