SONY DSC

Hvis du er nybegynder som kaninavler eller blot indenfor at have dem som kæledyr har du sikker brug for at lære en masse. Derfor vil jeg hermed blot videregive nogle nyttige råd til alle nybegyndere. Man kan naturligvis også søge meget information om råd om køb og pleje af kaniner og racekaniner på hjemmesider på internettet, hvor jeg kan henvise til kaniner.dk og racekanin.dk, men der findes også mange andre.

Men de fleste vælger at komme med i den landsdækkende organisation Danmarks Kaninavlerforening, som har råd samt arrangementer og kontakter til alle lige fra de små amatører til de store professionelle kaninavlere.

Regler omkring kaniner

Når det kommer til kaninavl, er der mange ting at overveje og lære. Der er visse regler, at du ikke må bryde såsom avl blandt brødre og søstre aldrig bør ske. Andre kombinationer af avl er egentlig ok, men incest bør undgås. Men det er acceptabelt med avl mellem far og datter, mor til søn og så videre. Men indtil du er en mester i genetik, så anbefales det, at du ikke avler med nærtbeslægtede kaninpar.

Man må også kun parre kaniner af samme race, medmindre det er professionel avl for deres kød eller uld. Man må ikke sælge bastarder, som er kaniner, der er blandet med andre indenfor de seneste 4 generationer. Udover de ovennævnte er der flere ting at overveje, når det kommer til kaninavl. Du bør aldrig holde mere end én kanin i hvert bur, især hvis kaninen er 3 måneder eller ældre.

Dette er, fordi kaniner faktisk modnes hurtigere, når de er alene. Før du begynder på kaninavl, bør du tjekke bunden af deres bur for tegn på løs afføring eller diarré. Hvis du finder en kanin med disse sygdomme, så må den ikke avle, medmindre det er blevet ordentligt behandlet mod infektioner. D

et kan være nødvendigt med medicinsk behandling omfattende både medicin og vaccinationer. Undgå avlskaniner, der har defekter såsom tand malocclusion eller måne øje, fordi det er meget sandsynligt, at de ville videregive sygdommen til deres afkom.

 

Deltag i DM for racekaniner

Hvis du virkelig vil have succes ligesom andre kaninavlere, så bør du passe dine kaniner så godt, at de vil vække begejstring hos andre kaninelskere. Du kan deltage på udstillinger, hvor andre kan se dine flotte og opdragne kaniner. Især findes den kendte udstilling DM for racekaniner, som afholdes hvert år.

Her vurderer man kaninernes stamkort, udseende, pels, tamhed, leg mm, hvor man til sidst kårer en vinder af DM i racekanin. Læs mere om DM i racekanin her på siden.