9466875322_e1f3b9dbdb_b_rabbit-life

Man kan have glæde af en kanin i rigtig mange år, så måske kan man med lidt held have samme kanin i hele sin barndom, da man kan forvente at en kanin kan leve mellem 6 til 10 år. Så i de fleste tilfælde leger man også kun med kaniner i gennemsnitligt 8 år, men hvis man er uheldig eller bare elsker kaniner i mange flere år, så kommer man nok ud for flere dødsfald blandt kaniner.

Da en kanins livscyklus er relativ kort sammenlignet med os mennesker, så bliver en kanin allerede kønsmoden, når den er 3-4 måneder gammel. Hunkaninen er drægtig i en måned. I naturen vil hankaninen parre hende igen allerede samme dag, som hun foler. Det betyder, at det næste kuld kaniner kommer igen 30 dage senere, så flokken kan hurtigt vokse sig stor.

Derfor findes der mange kaninavlere. I en typisk avlsbesætning vil en kanin af de små racer oftest få 2-3 kuld unger om året, og de store racer kan få 3-4 kuld pr. år. De små racer får ca. 4 unger pr. kuld, mens de store racer får 5-8 unger pr. kuld. Ungerne er nøgne og blinde, når de bliver født.

Kaninungerne fravænnes, når de er 6-7 uger gamle, hvor de kan klare sig selv. Kaninerne kan dels overleve i naturen, men mange tamme kaniner har det fint ved at leve i et bur og passet af venlige mennesker.

Pasning af kaniner

Hvis man skal løfte en kanin op og kæle med denne, så tager man fat i nakkeskindet, løfter og støtter med en hånd under kaninen. Hold kaninen tæt ind til kroppen. Man må aldrig løfte en kanin i ørerne. Herved trives kaninen i din nærhed og ved at mærke din kælende hånd ae kaninens skind.

Kaniner plejer sig selv ved at slikke sig ren, men man må gerne hjælpe kaninen ved at børste løse hår af. Kaninerne kan få ørevoks eller mider i ørerne, derfor er det vigtigt at tjekke jævnligt for disse. Kaninernes kløer vokser ligesom menneskers negle.

Hvis kaninerne har adgang til jordarealer, kan de selv slibe deres kløer, men går de på et blødt underlag, er det nødvendigt at klippe kløerne en gang i mellem.

Mange småpiger elsker derfor at passe og pleje en kanin, da det er pigens moderinstinkt, som har denne medfødte omsorg, som kan videregive denne kærlighed og pleje til en kanin, som i denne periode er pigens ”baby”.