6383146111_8499a2026d_b_rabbit-cage

Kaninens mad kalder vi for kaninfoder, da mennesker spiser mad, mens dyr fodres, de spiser foder. Det er vigtigt at kaninerne får god og afvekslende foder, så deres tænder slibes. Kaninernes tænder vokser nemlig hele livet igennem, så de har behov for kaninfoder, de kan gnave i f.eks. gulerødder og grene fra frugttræer for at sikre, at deres tænder også bliver slebet løbende. Kaniner må ikke få grene fra træer med stenfrugt som kirsebær og blomme, fordi barken indeholder en giftig syre.

Kaniner har behov for rent friskt vand og nyt foder hver dag. Der findes mange gode færdigblandede kaninpiller. Hvis man bruger færdigblandede kaninpiller er det normalt ikke nødvendigt at supplere med ekstra vitaminer og mineraler. Foderskift fra en blanding til en anden skal ske langsomt ved at blande de to piller, så kaninernes fordøjelse kan vænne sig til det nye  kaninfoder.

Det er vigtigt for kaninernes fordøjelse, at de får hø eller halm, da det giver maven noget at arbejde med. Kaninpillerne kan suppleres med mange ting fra haven og naturen, det er dog vigtigt hele tiden at tænke på, at det skal være høstet/plukket et sted, der er fri for forurening.

Det betyder, at mælkebøtterne i vejkanten bør undgås! Et godt supplement til kaninfoder fra køkkenhaven er eksempelvis persille, grønkål, gulerødder, rødbeder og ærter. I naturen finder man mælkebøtter, grene fra bøg, birk, og andre løvfældende træer. Kartoffelskræller, æbler, pærer, ris og tørt franskbrød kan bruges i mindre mængder. Et lille stykke agurk, tomat eller melon er også en dejlig godbid for en kanin.

Du kan ofte se på dine kaniner om de har det godt. Sunde kaniner har klare øjne, er rene omkring snuden, ørerne og enden. Deres pels er blank, tyk og sund at kigge på. Hvis kaninen har diarré eller nyser, er det tegn på, at den ikke har det godt.

Husk et godt bur til din kanin

Hvis dine kaniner skal trives, så skal de naturligvis passes og plejes med god mad, motion og leg mm. Men en lidt overset parameter er, at de skal have et stort bur, som de kan lege i, da de skal have masser af motion, idet kaniner er aktive dyr. Burets størrelse afhænger af kaninens størrelse og antallet af kaniner i samme bur. Som hovedregel skal burets størrelse være:

For dværgkaniner: 80 cm langt, 65 cm bredt og 80 cm højt.

For store kaniner: 120 cm langt, 80 cm bredt og 65 cm højt.

I buret skal der være træspåner eller halm. Bure af træ suger fugt, og de er svære at gøre rene. Buret kan enten stå indendørs eller udendørs. Uanset hvor buret placeres, skal man være opmærksom på, at kaniner ikke kan tåle træk, og de må ikke få det for varmt. Buret må gerne stå lyst dog ikke i direkte sol, da kaninerne kan få hedeslag, hvis temperaturen er over 25 grader.