8104684715_29a9dbfa01_b_giant-rabbit

Man inddeler ofte kaniner i 6 forskellige klasser, som er sorteret efter deres størrelse. De hedder:

  1. Kæmpe racer
  2. Store racer
  3. Racer med afvigende hårstruktur
  4. Mellemstore racer
  5. Små racer
  6. Dværg racer

Størrelserne for en kanin er typisk en gennemsnitslængde på 20 cm for de små racer og 50 cm for de store kaninracer. I Danmark findes der ca. 50 forskellige kaninracer og 350 varianter i forskellige størrelser, så det er helt forkert at sige, at en kanin er en kanin.

 

Hvad bruger vi kaniner til?

I mange lande spiser man kaniner, det er ikke så udbredt i Danmark. Her spiser vi ikke kaniner, heste, hunde eller katte, selvom disse dyr er delikatesser i andre dele af verden. Men visse restauranter serverer dog kanin på menuen.

Men de fleste anvender kaniner til kæledyr eller til produktionsdyr. Opdræt af kaniner kan have forskellige formål, da man dels kan anvende deres skind samt deres kød. Visse langhårede modeller som angorakaninen har en pels, som kan anvendes til produktion af uld. Så visse kaninavlere sender kaninerne til slagtning, hvor man anvender delene til mad, uld eller tasker mm, mens andre videresælger dem som kæledyr og til udstillinger mm.

 

Rangorden blandt kaniner

Man bør være opmærksom på, at der i kaninverdenen hersker en speciel rangorden, dvs. at visse dyr hersker og bestemmer over andre dyr. Rangordenen gælder dels blandt hanner og dels blandt hunner. Det er naturligvis den stærkeste, som bliver den dominerende i flokken.

Derfor kan man sætte visse kaniner sammen uden problemer, mens hvis man sætter to stærke kaniner med samme køn sammen i et bur, så bliver der kamp mellem dem. Man kan kastrere hannerne, hvis man vil undgå slåskampe og rivalisering blandt dem. Den bedste ide er at lade ungerne fra et kuld vokse op sammen, og anvend helst store bure således de svage kaniner kan gemme sig for eventuelle dominerende kaniner.

Mad og motion

Ligesom mennesker, så har kaniner godt af at bevæge sig lidt, når de skal finde maden, den skal ikke blotstilles frem til dem. Derfor bør man prøve at gemme maden forskellige steder, så kaninerne kan arbejde sig frem til maden, således de har gjort sig en fortjent indsats til maden.

Du kan læse mere om kaninracer her på siden.